Zpráva o činnosti SDH Jámy za rok 2018

Vážené sestry, vážení bratři, mladí hasiči, vážení hosté.

Rád bych Vás chtěl seznámit s činností našeho sboru za uplynulý rok 2018.

Členská základna měla ke konci roku 94 členů z toho 11 žen, 39 mužů a 44 mladých hasičů. Zásahová jednotka má 18 členů.

20. ledna jsme tradičně pořádali hasičský ples se skupinou JK Band.

21. ledna začal kurz na motorové pily, který úspěšně absolvovali dva naši hasiči.

4. dubna jsme vykopali základy pro nový dřevník, tímto začala půlroční brigáda, bohužel jen pro pětinu hasičů.

17. dubna proběhl sběr železného šrotu.

10. března byl vyhlášen poplach ,,požár komína v Jámách  č.p. 31“.

24. březen v odpolední hodinách přišla zásahové jednotce sms  ,,pes v rybníce, obecní rybník“, jednotka vyjela a za pomocí člunu psa vytáhla.

30. dubna jsme již tradičně stavěli máj.

20. května jsme se zúčastnili okrskové soutěže mužů a žen ve Světnově, obě naše družstva se umístnila na 1. místě a postoupila na okresní kolo.

26. května jsme vyrazili do Sence, po obědě začala soutěž, zde jsme skončili na ,,. místě, druhý den v Senci slavili den dětí, na který jsme byli pozváni, den začal slavnostním průvodem vozidel záchranných složek, poté nás povozili na záchranářském člunu po slunečních jezerech, jako třešnička na dortu byla připravenu ukázka záchrany tonoucího pomocí vrtulníku.

26. května se ještě pár hasičů zúčastnilo setkání historických praporů v Brně, z tohoto setkání dovezli pamětní stuhu k praporu.

3. června jsme pořádali kácení máje. K poslechu nám zahrála skupina Sympatic z Bystřice nad Perštejnem.

10. června jsme pořádali střeleckou soutěž pro děti.

16. června okresním kole klasiky ženy skončili 1. místě a muži na 6. místě.

23. června pořádali hasiči ze Škrdlovic závody koňských stříkaček, kde jsme již počtvrté zvítězili.

23. a 24. června jsme pomáhali při organizaci farního dne.

15. července jsme hasiči z Veselíčka oslavovali 125-té výročí založení sboru.

4. srpna přijeli hasiči ze Sence, Kaplné, Rohožníku a polského Bježenu (Bieżyń). Ráno byla pro ně objednána exkurse v pivovaru Rebel. Po obědě jsme odjeli do sklárny u Hrocha ve Škrdlovicích, poté jsme skončili na pravidelné návštěvě orchestrionu na Veselíčku. Jako další bylo připraveno pečené prase. V neděli se na start se postavilo přes 20 koněk, soutěž vyhráli hasiči ze Sence.

11.srpna jsme slavili výročí založení sboru v Obyčtově.

17. - 19. srpen se konala největší hasičská akce pyrocar, již ve čtvrtek jsme narovnali vozíky lavičkami, stany, stoly a dalším kuchyňským vybavením, abychom v pátek brzy ráno vyjeli směr Přibyslav. Řekl bych, že už jsme sehraní ve stavění stánků a laviček, a tak před polednem jsme měli vše nachystáno a čekali jsme, až nám spustí elektrický proud. Akce byla celkem vydařená, až na smutnou událost v sobotu, kdy zemřel starosta hasičů ing. Karel Richter. V neděli po snídaních jsme začali vše sklízet a odpoledne kolem druhé hodiny bylo všechno na svém místě v Jámách. Děkuji všem, kteří se jakýmkoliv způsobem podíleli na této akci.

26. srpna se konalo setkání historické techniky v Radňovsi.

31. srpna jsme vyrazili na soutěž do Polska, tentokrát se už o nás staral sbor z Byeženu (Bieżyń). Druhý den nás polští hasiči vzali mimo jiné na prohlídku kláštera spojenou s prohlídkou klášterní kovárny. Poté nám ukázali svoji hasičskou zbrojnici a farmu místního starosty hasičů.  Na večerní setkání okolních hasičských sborů jsme se již dobře připravili a v soutěži v pivní štafetě jsme zvítězili. V neděli nás čekala soutěž, která se skládala z překážkové dráhy a útoku s koňskou stříkačkou. Na konci soutěže jsme s polským sborem z Byezenu (Bieżyń) podepsali smlouvu o spolupráci. Po poděkování a rozloučení jsme se vydali na cestu domů.

9. září jsme byli pozváni na memoriál Jana Dřínka, zde se ženy umístily na krásném 2. místě.

26. září jsme se podíleli pořádání akce ,,strom života“, kde náš sbor zajišťoval postavení stanů, laviček a občerstveni pro všechny návštěvníky.

13. října jsme se sešli, abychom zkolaudovali náš nový dřevník, zde byl slavnostně předán klíč našemu kotelníkovi.

25. října jsme odjeli na zájezd do termálních lázní Malé Bielice.

24. listopadu prosince jsme pořádali turnaj v prší. Turnaje se zúčastnilo 15 hráčů. Letošní ročník vyhrál Míra  Vališ.

Pro zásahovou jednotku byla obcí pořízena motorová pila, dva zastavovací terče a dvě směrové tyče.

V roce 2018 jsme obdrželi dotace od ministerstva školství v hodnotě 67500 Kč, dále jsme byli obdarováni firmou Hettich 13500 Kč, 10000 Kč jsme dostali od nadace České pošty a obec Jámy nám přidala na činnost 22000 Kč.

Ještě nesmím zapomenout na stavební práce, které se uskutečnili v tomto roce a to zbourání uhelny a znovu postavení dřevníku, zateplení a nová fasáda zadní části budovy, tyto akce jsme prováděli sami a Obec Jámy platila materiál. Druhá akce byla výměna střechy, kdy se sundal starý eternit a položil se nový plech, vyměnili se okapy, svody, zbourali se vyzdili komíny. Tyto práce prováděla firma ……. 

V roce 2019 nás čeká ples, kácení máje, střelecká soutěž, 9. jamské závody koňských stříkaček, tři soutěže s koňskou stříkačkou v zahraničí, pořádání soutěže mladých hasičů, jarní kolo hry plamem. Dále nás čeká oslava 130. tého výročí založení sboru.

Na závěr bych chtěl poděkovat starostovi obce a celému zastupitelstvu za výbornou spolupráci, všem řidičům, kteří nás odvezou a v pořádku přivezou z každé akce, vedoucím mladých hasičů za dobré výsledky a za často nelehkou práci a všem kteří pomáhali při našich akcích.

Už mi nezbývá nic jiného než Vám všem popřát úspěšný nový rok 2019.

Petr Starý - starosta sboru