2. jamské závody koňských stříkaček

Všemu předcházela dlouhá příprava a spousta fajn nápadů, jen to dát  dohromady a všechno stihnout. Finišovalo se i s přestavbou klubovny. Čekáme zahraniční návštěvníky a tak se jim chceme pochlubit pěkným zázemím. Jedním z překvapení se měla stát "dětská koňka" . Moc hezky ji vymysleli a ještě hezčí vyrobili. Naši nejmenší pak pilně trénovali, aby ji mohli v plné kráse předvést a ukázat jak máme šikovné nástupce. Nám starším bohužel na trénování čas nezbýval. Zajistit takovou soutěž není jednoduché. Naším záměrem byl spravedlivý závod a tak se vymýšlel i speciální terč, který sjednotí možnosti všech. Do soutěže totiž nastupují a je to dobře, jak starší hasiči, tak velmi mladí kluci. Proto se také bude měřit čas až od prvního záběru za vahadla.

V sobotu před soutěží přijeli hasiči z Kaplné, pro ně jsme rádi připravili program na celý den. Odjeli si prohlédnout Hasičské muzeum do Přibyslavi a také udělali návštěvu u "profíků" ve Žďáru nad Sázavou. Ukázali jsme jim krásu Vysočiny a představili jsme jim i Jámy.

Neděle 6.8.2012 chystáme stánky, lavičky,dráhu a ladíme poslední vady. Po poledni se do Jam začaly sjíždět nádherné stroje z minulého století. Jedna koňka hezčí než druhá.  Vystaveno i předvedeno jich bylo hned 11 včetně naší krásky.

Při slavnostním nástupu (většina hasičů nastoupila v dobových uniformách) zazněly hymny a byly předneseny zdravice hostí. Poté následovalo rozlosování a už se mohlo soutěžit. Před tím se ale předvedla naše juniorská koňka a myslím, že sklidila velký úspěch. Vlastní soutěž spočívala v záchraně osob, zvířat i majetku. Uchráněné hodnoty si netroufáme vyčíslit. Všichni soutěžící uhasili domeček nastříkáním zhruba 8 litrů  vody, což nebylo vůbec snadné, před tím ještě zachránili pejska a po akci někteří museli dávat první pomoc i osobám z vlastních řad, doslova padlým vyčerpáním. Druhou disciplínou byla štafeta  spočívající ve snědení klobásky, vypití třech piv a jedné žluté limonády (to byl pro mnohé nejtěžší úkol). Ještě přeložit a smotat hadici "C" v délce 20 metrů. Časy útoku a štafety se sčítaly a už se mohly vyhlašovat výsledky. Všem zúčastněným, především slovenským kolegům z Kaplné a ze Sence děkujeme za návštěvu a za krásné výkony.

-am

sdhjamyrajče.net