Výroční zpráva Mladých hasičů 2016

Vážené sestry a bratři, milí hosté,
dovolte, abych Vás seznámila s činností mladých hasičů za uplynulý rok 2016.
Letošní rok byl opět bohatý na události, a tak jsme svou přípravu zahájili již v zimních měsících, kdy nám bylo umožněno využívat místní kulturní dům. Pilovali jsme kondičku, spojování hadic, ale oddychli jsme si i při hraní her. V půlce jarního období jsme začali naše dovednosti pilovat venku na hřišti s novými překážkami, které nám velmi pomohly osvojit si disciplíny, či u sádky zalít louku při nacvičování požárního útoku, a že těch pokusů bylo hodně.
Od tréninku jsme opět neopomněli zajít na dobrovolně povinnou brigádu sběru kamení. Za to jsme rádi, jelikož alespoň nějak přispějeme do sborové pokladny.
To už tu byl květen a začal nám obvyklý jarní koloběh soutěží. Jako první čekala soutěž dorostence, kde soutěžilo jedno družstvo dorostenek a jedno družstvo smíšených. Pro holky i pro nás to byla nová zkušenost, protože to byla premiéra této soutěže v takovém měřítku. Tedy, že všechny členky běžely 100m s překážkami a trenérům se zdálo o motání hadic. S celkovými výsledky jsme však byli nesmírně spokojeni, jelikož se dorostenky umístily na 2. místě a družstvo smíšených také na 2. místě. Korunkou navrch bylo celkové vítězství Lucie Machové.
Následovala soutěž mladých hasičů ve Žďáru nad Sázavou. Složili jsme po dlouhé době jedno družstvo mladších i starších na jarní kolo. Příprava byla náročná a kolikrát nás z toho bolela hlava, naostro se něco nepovedlo, ale vyneslo nám to krásná umístění. Starší v konkurenci 32 družstev se umístili na 8. místě a mladší se opičili a také z 32 družstev skončili na 8. místě, to aby si asi nezáviděli.
Hned den na to, proběhlo u nás otvírání dopravního hřiště. Zde jsme předvedli svoje nové překážky a taky dovednosti rodičům. S menšími úpravami mladší předvedli požární útok CTIF, která je nejtěžší disciplínou Plamenu a požární útok. Dorostenky předvedly také požární útok, i když s opravou a štafetu dvojic, kde vyzvaly obecenstvo. Musíme konstatovat, že tuto disciplínu musíme pořádně natrénovat, protože nás družstvo z obecenstva na první pokus porazilo.
Zaujalo nás podpořit dobrou věc, a tak jsme se zúčastnili Běhu naděje ve Žďáru nad Sázavou. V poklidném tempu jsme všichni uběhli trasu od kulturního domu k fotbalovému hřišti a zpět od největších po nejmenší a ani vedoucí nás v tom nenechali.
Na začátku června nás jela Lucie Machová reprezentovat na krajské kolo dorostu v kategorii jednotlivců. Zde se projevily nedostatečné zkušenosti a omezené podmínky trénování. Nakonec se však umístila na pěkném 6. – 8. místě.
Nejoblíbenější soutěž Srandamač proběhl na konci června. Měli jsme celkem dvě družstva mladších a jedno družstvo starších. Družstvo mladších A se umístilo na 3. místě, družstvo B na 8. místě a starší na 5. místě. Stále tyto výsledky považujeme za velmi krásné s ohledem na konkurenci, která se do Hamrů sjíždí.
Přes prázdniny jsme se rozjeli do všech koutů republiky, někteří i dál. Na podzim jsme se ale znovu sešli na Střelecké soutěži. Soutěž byla nově rozdělena na dívky a chlapce do kategorií podle školních tříd. Účast byla veliká, ale ani v této konkurenci jsme se neztratili a vystříleli si několik pěkných míst. Za zmínku stojí Simona Šikulová, která byla celkovou vítězkou za dívky.
Tradičně jsme jeli v září vyběhnout schody na Zelenou horu a vybrat několik pódiových umístění.
Pak už začal velmi ostrý trénink na podzimní Plamen. Jak konstatovali naši vedoucí den před soutěží, že radši nikam nepojedeme, byla by to ostuda, jelikož jsme dle cvičné soutěže neuměli nic. Papíry byli plné trestných bodů. Další den jsme si však na většině disciplín napravili reputaci a vedoucí potěšili. I přes chladné počasí se starší umístili na průběžném 7. – 8. místě z 33 družstev a mladší na 8. – 9. místě z 30 družstev.
U dorostenců jsme složili družstvo smíšených a dorostenek. Zde jsme doplatili na mnoho chyb a opětovné zabloudění na azimutech. Avšak pravidlo pěti T dle Lukyho bude umět každý aneb: Tulipán, trabant a tatarka.
Následovalo už jen vyběhnout pomoci shrabat opadané listí, mezi tréninky v kulturním domě, kam jsme se na zimu uchýlili. Zatím si jen hrajeme, starší honí kondičku, prý se to však v lednu změní, tak uvidíme, něco se mluví o tom, že začne tvrdá dřina. Vedoucí nás ale jen tak nedostanou.
Po loňském úspěchu proběhla Vánoční dílnička s výrobou koupelové soli a Vánoční besídka, kde nás opět navštívil Ježíšek a donesl nám nové dresy a savici.
Momentálně za dorostence běhají hlavně žačky, ale ony i dorostenky vypomáhali na mnoha akcích, například na koňkách či otvírání dopravního hřiště a s pořádáním střelecké soutěže, také doplnily ženy na okresní soutěži a Memoriálu Jana Dřínka. Je až neskutečné jak nás hasičáky baví a vše co se děje kolem. Nelenili jsme a letos nachodili 170 hodin, což se rovná sedmi dnům běhání a soutěžení bez spánku a bez zastavení. Což bychom určitě zvládli.
Novými členy mladých hasičů se stali Marie Bláhová, Matouš a Adéla Ondráčkovi, Jiří Vrtílek, Kateřina a Michaela Dědkovi, Nela Jurečková a Tomáš Chmelík. Dále s námi vzorně chodí cvrčci Jiřík Janů a Honzík Jurečka, ti zatím nejsou oficiálně členy.
Děkuji Vám za pozornost.

sdhjamyrajče.net

-rs