Voda vytryskla z Devíti skal, rekord byl překonán

Devět let starý rekord v dálkové přepravě vody byl překonán. Trvalo to necelých sedm hodin, než doputovala voda z Dolních Louček v okrese Brno-venkov na vrchol Devět skal na Žďársku. Na své cestě urazila 63,46 kilometrů a překonala převýšení 541 metrů. Téměř tři tisícovky hasičů, kteří se sjeli ze všech koutů České republiky i ze Slovenska, se tak stali držiteli světového rekordu v dálkové přepravě vody.

"Dosavadní rekord v přepravě vody na dálku z roku 2001 byl překonán o 16,3 kilometrů a bude nyní zapsán do databáze rekordů", uvedl Vilém Doležal, komisař Agentury Dobrý den Pelhřimov.

Ostrý start pokusu byl vydán velitelem štábu Jiřím Sáblíkem v 10.35 hod. V tuto chvíli bylo na trase, která byla lemována zejména v 18 průsečíkovými obcemi desítkami místních obyvatel, 3.553 kusů hadic „B“, 234 čerpadel, 291 radiostanic a úctyhodných 2 592 hasičů (z toho 1 669 přijelo na Žďársko z nejrůznější koutů naší vlasti. Útok na rekord nebyl bezproblémový a očekávaný čas kolem 15 hodiny se nenaplnil. Přesto po sedmi hodinách úporné práce zejména osm velitelů bojových úseků a šikovných strojníků byl první výstřik na vrcholu Devět skal ve výšce 836 m. n. m. v 17.30 hod. Rekord byl Agenturou Dobrý den z Pelhřimova deklarován v 17.40 hod a na celé trase zavládla obrovská vlna nadšení všech jeho účastníků. Poslední úsek byl obsluhován historickou parní stříkačkou, kterou dovezli dobrovolní hasiči z Roztok u Jilemnice. V době rekordu bylo v hadicovém vedení celkem 300 m3 vody a bylo přemístěno 580 m3 vody; v době čerpání protékalo v hadicích 36 m3 za hodinu.

Závěr akce, za níž stojí především pořádající sbor dobrovolných hasičů Nové Dvory, se odehrál ve westernovém městečku Šiklův mlýn u Zvole. Tam strávila většina hasičů sobotní večer oslavami rekordu. Nachystáno bylo hudební vystoupení rockové kapely Exit a ohňostroj.

 

sdhjamyrajče.net

 

Reportáž televize nova tn.nova.cz/zpravy/regionalni/rekord-v-precerpani-vody-drzi-cesti-hasici.html.

 

Další informace na: www.novedvory.eu/hasici.