TFA Junior

V sobotu 17. února jsme se vydali na 4. ZŠ ve Žďáře n. Sázavou. V tamní tělocvičně ZŠ se konal 1. ročník juniorské obdoby Toughest Firefighter Alive (TFA) – Nejtvrdší hasič přežije. Čekala nás náročná trať a konkurence asi stovky závodníků. Již vloni jsme měli možnost si tuto soutěž vyzkoušet v nultém ročníku, kde jsme nedopadli vůbec špatně. Letos jsme proto trénovali s větší vervou, abychom dosáhli co nejlepších výsledků.

sdhjamyrajce.net

Soutěžící byli rozděleni na mladší a starší, každá tato kategorie byla ještě rozdělena na další dvě podle věku a pohlaví. Závodníky čekala řada úkolů, které měly simulovat klasický zásah. Závodník absolvoval trať vybaven maketou dýchacího přístroje (o váze 2kg), helmou a opaskem. Trať byla rozdělena na 7 úseků. V prvním závodník překonával lavičku s dvěma kanystry s vodou (zátěž dle kategorie) oběhl kužel a kanystry odložil na vyznačené místo. Ve druhém úseku ho čekal hamrbox kde musel dát 10 (20) ran palicí, poté v dalších úsecích musel rozvinout 2 hadice s proudnicemi, překonat švédskou bednu, smotat hadici tak, aby se vešla do speciální bedny, s kanystrem v ruce prolézt tunelem a nakonec transportovat figurínu do cíle.

sdhjamyrajce.net

Všichni závodníci úspěšně trať dokončili a pak už jsme nedočkavě čekali na vyhlášení. I letos jsme vybojovali několik medailí. V kategorii mladší – dívky (8-9let) 2. místo Kája (141,21s) a chlapci (8-9let) 3. místo Ondra (136,06s). V kategorii starší - dívky (13-15let) 1. místo Janča (103,79s) a 3. místo Síma (128,48s). Simču letos provázely na trati drobné nepříjemnosti (např. zasekla se dýchačákem o tunel) ale i tak to nevzdala a vybojovala hezké 3. místo.

sdhjamyrajce.net

Jako třešnička na dortu nás ovšem svým výkonem potěšila Janča, která nejen vyhrála ve své kategorii, ale vyhrála celkově s nejlepším časem v kategorii starších, kde ji od druhého nejrychlejšího času dělila pouhá 0,1s a s přehledem za sebou zanechala i kluky. Za tento výkon dostala dort, o který se s námi podělila.

-ps

sdhjamyrajce.net

Krátká reportáž ze soutěže: 22. února 2018 - 18 min 26 s. a fotografie na našich stránkách rajče.net