Soutěž koňských stříkaček Senec - Slovensko 15. 5. - 16. 5. 2015

Po určitém čase jsme se vydali ukázat naši koňku spolu s historickou jednotkou do zahraničí. Bylo příjemné páteční dopoledne, když jsme vyjeli do slovenského Sence. Nové zásahové vozidlo si pyšně vezlo koňskou stříkačku, v druhém voze se přepravovalo miniautíčko, připravené k akci i spolu s nejmenšími hasiči. Po cestě panovala prima nálada (nikomu nebylo špatně). Trasa je nám už dobře známa, takže jsme nikde nebloudili a do klubovny spřáteleného sboru dorazili v rekordním čase. Srdečně nás přivítali, hned nás občerstvili a pak i ubytovali. Soutěžilo se až druhý den, bylo tedy dostatek prostoru posedět a předat si informace. Ráno nás vyvezli do včelařského skanzenu a místního muzea. A pak to přišlo, ambice jsme měli veliké, stejně jako náš nároďák v právě probíhajícím mistrovství světa v hokeji. Ve stejném čase, co se rozhodovalo na ledě, jsme se lopotili i my. Na hokejisty zbyly brambory, na nás až pětka, ale ostuda to nebyla. Svou popularitu prohloubili i malí kluci se svou ukázkou hašení domečku. Měli opět veliký úspěch. Každá akce má svůj konec, tedy děkujeme za pozvání, přijeďte zase Vy k nám.

-am

15. května odjela naše 15ti členná výprava hasičů a hasičat do Sence. Jelikož již za cedulí obce Jámy započaly první ochutnávky domácích zásob, bylo cestou veselo a ještě veseleji. Jelo se dvěma auty, jedno vezlo na přívěsu koňku a druhé miniautíčko. Jelikož každé auto vyjíždělo v jiný čas, sraz jsme si dali v Senci v klubovně místních DHZ.

Po srdečném přivítání a lehkém pohoštění jsme se pak společně přesunuli na „Slunečná jezera“, kde jsme měli ubytování a měla se konat sobotní soutěž. V páteční podvečer a večer jsme trávili posezením u stánků s občerstvením a „poklábosením“ se Senečáky. Někteří se vydali po večeři na malou podvečerní procházku kolem jezera. Cestováním unavení, čerstvým vzduchem uondáni jsme se postupně přesunuli do hotelu nabrat síly na sobotní klání. Mimo to jsme měli přislíbený výlet na sobotní dopoledne.

Po snídani jsme se vydali do Seneckého městského muzea a pak nám bylo přislíbeno, že uvidíme spoustu „nebezpečných dravců“. Jelikož vloni jsme navštívili chov bílých tygrů, tak nás napadlo, zda nás nezavezou na nějakou krokodýlí farmu. Jaké bylo naše překvapení, když jsme dojeli do cíle naší cesty. Zavezli nás do „Včelařského učiliště“. Exkurze byla zajímavá, především pro včelaře, bohužel ani jeden z nás nebyl aspirantem včelařství…

V poledne se začaly sjíždět okolní sbory na soutěžní klání. Sešlo se jich celkem 9. Z toho 1 družstvo z Česka,1 z Maďarska a 1 družstvo sestavili záchranáři, kteří mimo jiné zajišťovali první pomoc. Soutěž se skládala ze štafety a útoku. Mezi štafetami a útoky využili pauzu naši nejmenší, kteří předvedli svou ukázku „záchrany osob z hořícího domečku“, za což sklidili velký aplaus.

Na 1. místě se umístili domácí, družstvo ze Sence, na 2. místě Bratislava-Jarovce, na 3. místě družstvo z Budapešti. Jamáci skončili sice na 5. místě, ale jelikož mezi 3.-5. místem rozhodovaly pouhé setiny sekundy, tak se nemáme za co stydět.

Po skončení soutěže jsme ještě poseděli s místními hasiči. Většina soutěžících se hned po vyhlášení výsledků vydala do svých domovů. Trošku nás i za Senecké mrzelo, že okolní sbory ještě nepochopily, že tato klání jsou podívanou pro lidi, aby se lidé sešli a pobavili. Stále to berou moc vážně-soutěžně.

A na závěr několik perliček:

-ARI: „Tady se tak chlastá, až mě z toho zhasla cigareta…“

 

-RADEK: „Kdyby nosili další pivo, tak já už nebudu…“

 

-PETR: „Když ti dám 15,-Kč, vypiješ moji borovičku?“

ARI: „Přitlač, nebo ti tam hlt nechám.“

RADEK: „Já piju i zadarmo…“

 

-LUCKA na PETRA: „Udělej selfíčko Ariho a Radka…“

ARI: „To nedělej, nebo se ti vyvalí bok u foťáku…“

 

-Na křižovatce v Senci: „Když bude nejhůř, zapni majáky…“

ARI: „A nevadí, že máme český?“

 

-HONZA: „U silnice ležela černá kočka. Já říkal, že ji určitě Jirka umlátil, aby mu náhodou nepřeběhla přes cestu…“

 

-Neznámý řidič s rakouskou SPZ na Radka: „Prepáčtě, móžem tu parkovať?“

RADEK: „Ty bláho, já mu rozumím. Doteď jsem netušil, že umím rakousky…“

-DUŠAN před soutěží: „Tady se posledně prolízalo pneumatikou, letos prej bude menší…“

ALČA: „A já si říkala, proč hubneš…“

 

-PETR: „Obávám se že mám zase kalhoty naruby…“

ARI: „Já ti pučím lžicu na boty aby ses oblík…“

 

-ARI: „Je půl čtvrtý, to je skoro pět…“

-ps