Soutěž "koněk" ve Slovenském Senci

V pátek 13. května se devět hasičů z Jam vydalo na cestu na Slovensko. Cílem cesty byl Senec, kde se 14. 5. měl uskutečnit šestý ročník, dnes již mezinárodní soutěže, koňských stříkaček. I přes počáteční technické potíže (závada na přívěsném vozíku) kterou nám pomohli vyřešit chlapi ze Zdaru a za to jim díky. Sice jsme vyjeli s dvouhodinovým zpožděním, ale cesta uběhla v pohodě i přes četná dopravní omezení na dálnici, a po třech hodinách jsme dorazili do cíle.

Zde nás srdečně uvítali, občerstvili a za družného hovoru strávili zbytek dne. Později se k nám přidali ještě Poláci, kteří dorazili až k večeru, přece jen to měli „trošku“ dál.

sdhjamyrajče.net

Druhý den po snídani jsme jeli se Seneckými hasiči k jejich klubovně, kde si zasadili lípu přátelství, kterou jsme jim dovezli. Poté jsme se jeli zrelaxovat do Aquaparku.

Ve 13. hodin započala samotná soutěž slavnostním nástupem soutěžních družstev ze Sence, Trnavy-města, Jámy (ČR), Vlčany, Bohdanovce nad Trnavou, Jarovce, Kaplná, Rakovice, Rohožník, Cichowo (PL), SOS-team (tým složený ze záchranářů). Jako hosté byli přítomni p.Peter Kunkela – člen republikového výboru, Ing. Plk. Emil Moťovský- ředitel HaZs, Danka Mesarošová – pracovnice sekretariátu, František Daniš – okresní ředitel, Pawiel Buksalevich – velitel polských hasičů, s manželkou Alicou, a starosta Sence. Po pronesení zdravic se přešlo k rozlosování startovního pořadí.

Nejdříve se soutěžilo ve štafetách. Sedm členů týmu nejdříve přenášelo vodu z nádrže do barelu pomocí vědra, poté smotat tři hadice C, přenést rozdělovač a hadice s proudnicemi na určené místo. Zde napojit hadice na rozdělovač, dvě hadice rozložit, připojit proudnice a proběhnout pomyslnou čárou vedle lavičky a zde nářadí odložit. Na lavičce seděl poslední člen týmu, který musel sníst část pizzy a vypít dvě dcl kofoly. Teprve pak rozhodčí zmáčkli stopky a ukončili čas. Zde jsme se umístili průběžně na pátém místě.

sdhjamyrajče.net

V útoku se stříkačkou se nám trošku zašmodrchala hadice vedení a přesto, že proudařky stály kus před nástřikovou čárou, zadařilo se jim terče shodit. Všechna družstva se snažila dosáhnout co nejlepšího výsledku, ale ne všem se toto podařilo. Nebyli jsme jediní, koho hadice zradily (asi nějaký šotek si s nimi hrál). Závodilo se sice s velkými koňskými stříkačkami, ale objevila se i taková „malá“ rarita od kolegů z Polska. Ti si dovezli sice malou (vypadala jako dětská hračka) ale šikovnou stříkačku. Když ji navíc ještě sundali z podvozku, nemuseli při pumpování ani moc zvedat ruce. Svou výkonností se mezi našimi „babičkami“ koňkami určitě neztratila.

Po sečtení časů obou disciplín vypadalo pořadí takto: 1. Jarovce, 2. Senec, 3. Bohdanovce n. T., 4. Jámy, 5. Rakovice, 6. Vlčany, 7. Cichowo, 8. Trnava, 9. Rohožník, 10.Kaplná, 11. SOS-team.

Co z toho vyplývá? Sice jsme oproti loňsku o stupínek výš, ale přece jen, (vozit „brambory“ na vysočinu?) je to důvod se příští rok zúčastnit a pokusit se o lepší výsledek!

-ps