Soustředění MH

Ve dnech 4. – 7. května 2018 proběhlo soustředění mladých hasičů. Soustředění se konalo v prostorách letního tábora Jitřenka, v Kloboučkách u Bučovic. Spojili jsme se dohromady s mladými hasiči ze Žďáru nad Sázavou II – Zámek, aby nás bylo víc a na soustředění předvedli i soutěživého ducha. Přeci jenom cvičit proti svým není takové, jako proti pravým soupeřům. Celkem jelo 69 z toho 56 dětí.

sdhjamyrajce.net

Po příjezdu do tábora jsme se ubytovali v chatkách. Děti, i dospělí si zlepšili fyzičku, protože naše chatky stály na kopci, do kterého se chodilo po schodech. Všichni jsme se museli přizpůsobit táborovému režimu, protože tam s námi probíhal i tábor, tak abychom se navzájem nepletli pod nohy. Po večeři jsme si zahráli první hru, při které od nás děti dostali barevné šátky, abychom je lépe rozlišili. Rozdělili jsme je do šesti menších skupinek. Každá skupinka měla svého vedoucího, se kterým trávila zbývající čas mezi tréninky.

sdhjamyrajce.net

Po první noci nás čekal budíček (někteří nepochopili vtip vedoucího a vstávali o dvě hodiny dřív), rozcvička, úklid v chatkách a snídaně. Po snídani jsme se odebrali na louku, kde byli rozestavěné překážky. Celé dopoledne jsme trénovali štafety a útok, příprava na jarní soutěž. Po obědě jsme odpočívali při poledním klidu, po kterém jsme se opět odebrali na louku trénovat. Před a po večeři jsme si v barevných skupinkách zahráli hry na odreagování. Večer po setmění děti hrály světlušky, které je moc bavily. Cílem vedoucích bylo děti unavit, a tak některé děti šly spát již před večerkou.

sdhjamyrajce.net

Druhá noc byla klidnější, děti vstávali již na budíček. Opět nás čekalo kolečko ranních činností: budíček, rozcvička, úklid v chatkách a snídaně. Dopoledne měli mladí hasiči změnu. Vedoucí pro ně měli přichystaný běh v lese po fáborkách, kde museli splnit úkoly. Přenést celé družstvo přes divokou řeku, trefit se do stromu, prolézt zákeřnou pavučinou či změnit si co nejvíc druhů oblečení. Po obědě byl opět odpočinek a následoval trénink hasičských dovedností. Večer se zapálil táborák a opékaly špekáčky, ale předtím ještě místní vedoucí táborových dětí pro naše děti připravil večerní hru v lese.

sdhjamyrajce.net

Po poslední třetí noci jsme museli děti skoro tahat z postelí. Dopoledne jsme se přesunuli na louku k překážkám, kde si cvičně zkusili vše zaběhnout jako na závodech. Utvořili soutěžní týmy, vedoucí se převtělili do rozhodčích a šlo se na to. Byla to zkušenost jak pro děti, tak i pro vedoucí, kteří viděli, kde jejich svěřenci dělají chyby a jaké mají časy. Po obědě už byl čas se balit a jet domů.

sdhjamyrajce.net

Snad se všem soustředění líbilo a příště pojeme znovu.

sdhjamyrajce.net

-is