Faraónský běh - 5. ročník

Po roce jsme se opět zúčastnili závodu v běhu do schodů na Zelenou horu. Všichni jste si mohli přečíst článek, který obsahuje vyčerpávající informace, nepopisuje však atmosféru, ani naše zážitky a já bych vám vše ráda přiblížila. Musím podotknout, že jde o akci konanou hlavně pro děti. Za Jámy nás tentokrát soutěžilo hned dvacet. Na "bednu" se nás dostalo i přes velkou konkurenci šest. Přála bych vám všem to s dětmi zažít. Bylo nás nejen vidět, (všichni v nových tričkách), ale i slyšet. Tentokrát se o SDH Jámy dozvěděl každý z účastníků závodu. Fandilo se jako o život a při vyhlašování výsledků se každému z Jamáků zpíval popěvek, který vznikl zcela spontánně. Hasičata ukázala, že mají radost z toho, že něco dokážou nejen sami za sebe, ale jako hasiči a Jamáci. Pořádající SDH jsme asi  trošku zastínili a protože bývá zvykem pořadatelům poděkovat za pozvání a pohoštění, šla jsem tentokrát trošku s obavami. Starosta Zámečáků mě ale ujistil, že nás příště zase pozvou, protože i jim jde právě o tu atmosféru.

-am

sdhjamyrajče.net

 

článek: zdarsky.denik.cz

Hasiči zdolávali schody vedoucí na Zelenou horu

„Osmdesát pět terénních stupňů s převýšení několika desítek metrů zdolej pod třicet sekund. Jinak platíš pokutu – tekutou,“ usmál se František Sládek, starosta dobrovolných hasičů Žďár nad Sázavou 2 Zámek. „Toto pravidlo ale platí jen pro hasiče z naší zásahové jednotky,“ dodal na vysvětlenou starosta Sládek.

Vyběhnou schody, které přivádějí ve Žďáře turisty ke kostelu svatého Jana Nepomuckého, zapsaného v seznamu světového kulturního dědictví Unesco, přišly v sobotu odpoledne desítky běžců. Rozřazeni byli do celkem deseti věkových kategorií.

„Proč má závod přívlastek faraónský? Staří faraóni museli obhájit svoji vládu také tak, že prokazovali svou fyzickou zdatnost. My jako hasiči jsme si chtěli také dokázat, že jsme fyzicky zdatní,“ vysvětlil František Sládek. A protože ze žďárského zámku, kde jednotka sídlí, to mají hasiči na Zelenou horu coby kamenem dohodil, padla volba právě na běh do schodů.

A akce se ujala. Letos se konala již po páté. „Vlastě po šesté, když započítáme zkušební nultý ročník,“ dodal starosta Sládek.

Nejlepší časy na trati, která začíná pod prvním schodem pod kopcem Zelená hora, a končí došlápnutím na pětaosmdesátý schod před vstupem do areálu poutního kostela, se pohybují kolem šestnácti vteřin. Ale jak hasiči z pořadatelského sboru říkají, není důležité zvítězit, ale zúčastnit se.

„Všichni závodníci si něco odnesou, minimálně diplom, vítězové poháry,“ řekl František Sládek. A co se stane, když závod otevřený pro všechny vyhraje „nehasič“? „Byli bychom rádi, kdyby se stal naším členem, protože hasičů není nikdy dost,“ dodal starosta zámeckých hasičů František Sládek.

 

Článek a fotografie na www.zdarskevrchy.cz.