3.jamské závody koňských stříkaček

Opět se přiblížil očekávaný den, na který netrpělivě čekáme vždy celý rok. Probíhá před ním mnoho dnů příprav a plánovaní. Ano, jedná se o mezinárodní soutěž koňských stříkaček.

Nastal Den D nebo spíše můžeme i říci Víkend D. Již v sobotu se nachystalo pár potřebných laviček, navozili ledničky, jídlo, pití a ceny, abychom měli o co v neděli závodit s ostatními družstvy (nějaká ta motivace musí být).

Dále se již očekával příjezd našich zahraničních hostů ze Slovenska, kteří se rozhodli, že s námi pobudou delší čas než jen neděli odpoledne a dorazili již v sobotu v poledne.

Po přivítání hned dostali pořádné sloní ucho přes půl talíře alias řízek na posilněnou a k tomu výborný salátek s oroseným pivečkem (přeci jen jsme je museli seznámit s českým pivem).

Tito vítaní hosté byli ze sborů neboli jak je u nich DHZ z Kaplne a Sence.

Abychom nezaháleli a poznali něco nového i u nás, navštívili jsme s nimi několik míst. Přátelé ze Sence jsme zavezli do hasičského muzea v Přibyslavy a přátelé z Kaplne na prohlídku Šlakhamru v Hamrech nad Sázavou. Při té příležitosti shlédli i práci pana Olšiaka a jeho dvě sochy Mamuta a Hamroně.

Obě dvě skupinky se pak sešly na rozhledně u Rosičky. Přátelé shlédli tedy náš kraj z vyvýšeného místa.

Následně jsme docestovali do místní hospody obce Veselíčko. Zde nám paní hospodská pustila pravý nefalšovaný orchestrion, který každého uchvátil.

Při návratu do Jamské hasičárny dostali opět něco k zakousnutí, přeci jen po takových cestách vyhládne.

Následné zamračené nedělní ráno jsme s hosty zašli na ranní bohoslužbu. Poté se již začaly chystat největší přípravy na soutěž jako „stany proti úpalu,“ soutěžní káď, vyuzené klobásky či chlazené pití.

Kolem půl dvanácté se začali sjíždět pozvané sbory.

Chuť zapojit se do naší soutěže měli sbory: Lavičky, Slavkovice, Radňoves,Veselíčko, Litava, Dlouhé a ze Slovenska sbory Kaplna, Senec a Bratislava Jarovce.

První jamskou disciplínou bylo jamské překvapení. Jednalo se o štafetu kde první účastník nejprve seděl na sudu od piva. Jakmile se odstartovalo, vzal sud a přeběhl s ním určené pole, jakmile ho donesl na určené místo, sedl na sud. Tím se odstartovala práce dalších dvou členů štafety. Jeden přeložil 20m hadici a druhý ji smotal. Po smotání se musela přerovnat piva z bedýnky do bedýnky. Poslední tři soutěžící pili postupně pivo. Všem to náramně šlo, akorát víc piva bylo po „mužkých“ tělech než v krku.

Následně se konal útok s koňskými stříkačkami. Zde šlo hlavně o rychlost a techniku. Při splnění disciplíny dokonce docházelo i ke kropení stanů či i lidí kvůli velikém vedru.

Nesmíme opomenout, že se na soutěži předvedli i místní „borci,“ známé trio mladých kluků se svou mini koňkou. Již jejich tradiční číslo bylo okoukané, a tak letos vyrukovali s novou scénou. Musíme říct, že jim to jde na výbornou.

Všichni se během i po soutěži náramně bavili. Tančilo se, jedlo, pilo, dokonce i polévalo.

K pozdnímu odpodledni se vyhlásily výsledky.

Pak po odjezdu sborů jen zbývalo vše uklidit. Stihlo se to za „5 minut dvanáct“ jak se říká, jelikož po uklizení posledních věcí se strhla průtrž mračen.

Nyní doufáme, že se příští rok sejdeme ve stejném a snad i větším počtu a opět si zpříjemníme krásné nedělní odpoledne.

 

Výsledková listina:

1. místo Jámy

2. místo Bratislava Jarovce SR

3. místo Veselíčko

4. místo Radńoves

5. místo Dlouhé

6. místo Kaplná SR

7. místo Lavičky

8. místo Senec SR

9. místo Slavkovice I

10. místo Slavkovice II

11. místo Litava

 

Fotografie ze závodů si můžete prohlédnou ve fotogalerii SDH či na zde.

Video ze závodů zde.

-rš