1 jamské závody koňských stříkaček

O víkendu, především v neděli 3. července 2011 se sbor dobrovolných hasičů v Jamách rozhodl uspořádat soutěž s koňskými stříkačkami. I když pořadatelé v devět hodin ráno stáli na schodech u kulturního domu a rozhodovali se, zda akci uspořádat kvůli nepříznivému počasí, přece jen se přiklonili k variantě vše schystat a rozjet to. Proto se začali činit a postavili mnoho stanů a plachet, aby lidé nemuseli moknout. Vše se chystalo až do posledních vteřinek příjezdu soutěžících sborů.

Je vidět, že všechny sbory byli praví hasiči, jelikož přijeli všichni a nějaká průtrž mračen nikoho nezastavila. Přijelo celkem 7 sborů a to z Litavy, Laviček, Heřmanova, Stříteže, Veselíčka, Slavkovic a Žďáru nad Sázavou 2 - Zámek. Nesmí se zapomenout, že soutěžilo i domácí družstvo.

Začalo se útokem s koňskou stříkačkou. Chvilky chystání zpestřila hraná muzika či menší občerstvení. Druhou disciplínou bylo jamské překvapení, které bylo i překvapením pro jamské hasiče, jelikož starosta to sám tajil do poslední chvíle. Jamské překvapení se skládalo z pivní štafety pro 4 členy, pak přerovnání bedny piv do druhé pro 1 člena a překlad a motání hadice pro 2 členy týmu.

Po skončení i této disciplíny se všichni ukryli do kulturního domu, kde poslouchali příjemnou muziku a někteří i tančili.

A jak to vůbec dopadlo? Výsledky byly vcelku vyrovnané a tak 1. místo obsadilo SDH Žďár nad Sázavou 2 - Zámek, 2. místo SDH Litava a 3. místo domácí SDH Jámy.

Akce i přes nepříznivé počasí se vyvedla a mnoho lidí odjíždělo nadšených. Proto se organizátoři už těší na pořádání příštího ročníku a doufají pro lepší počasí a možná i větší účast.

 

To by bylo ovšem tak o soutěži, ale nesmíme opomenout, že zrovna domácí tým má i mezi sebou jednu ženu. Jmenuje se Alena Machová a do hasičů vkládá duši. Proto se jí zeptáme na její dojmy ze soutěže.

Ahoj Alčo, začneme tak trošku jinak. Jakou máš funkci u hasičů a co všechno děláš?
Alča: Mno, řekla bych, že jsem spíš taková holky pro všechno. Pletu se do všeho a jsem i kvůli tomu někdy na sebe naštvaná, ale hlavně vedu mladé hasiče.

Zvládáš děti?
Alča: Spíš děti zvládají mě.

Teď se vrátíme zpět k soutěži. Jaké první dojmy pro tebe byly, když jsi stála na schodech a dívala se na déšť?
Alča: Kdyby se hlasovalo, zda soutěž zrušit, určitě bych byla pro to, aby se zrušila.

Byla jsi nakonec ráda, že se závody uspořádaly?
Alča: Moc, bylo to prima. Soutěžící sbory co přijely, byly fajn. Dokonce se i tancovalo a bylo veselo.

Jaký je to pocit soutěžit s koňskou stříkačkou mezi chlapy jako žena?
Alča: Jsem ráda, že ses zeptala. Jsem v mužstvu diskriminovaná.

Jak to myslíš?
Alča: Vezmeme třeba image. Pánové mají v dobových uniformách „ krásné´´ vykreslené postavy, zatímco já takového břicha nikdy nedosáhnu, i kdybych se vycpala polštářem. (smích)

Jakou máš funkci v těchto soutěžích?
Alča:No to je také ošemetné. Jsem proudař, a zatímco chlapy se nechávají fotit u stříkačky, mě pošlou dopředu, abych jim fotku náhodou nezkazila. (smích)

Co říkáš na svůj tým?
Alča:Úplně super.

A celkově na SDH Jámy?
Alča: Spíše jak kdy. Nadávám, že se na to vykašlu, že je toho moc, ale pak přijdou ty krásné chvíle, kdy se něco podaří, něco pěkného přijde.

-rš

 

 Aneb naše Alča v akci.

sdhjamyrajče.net