Denik.cz : Děti bojovaly o titul železný hasič

Nové Město na Moravě – Rozhýbat těla po dlouhé zimě si přišli mladí hasiči v sobotu do Nového Města na Moravě. V tamní tělocvičně se uskutečnil první ročník juniorské soutěže TFA.

sdhjamyrajče.net

„Chtěli jsme, aby se děti zapojily ještě dříve, než jim začne jarní a podzimní závodní sezona. Takže jsme vymysleli dětskou verzi klání pro dospělé. Jde o soutěž, která simuluje zásahovou činnost. Rádi bychom ji opakovali každý rok," uvedl duchovní otec nově založené tradice a zároveň vedoucí mladých hasičů v Novém Městě na Moravě Jaroslav Štejdíř.

Jedna z nejnáročnějších hasičských soutěží TFA je zkratkou z anglických slov Toughest Firefighter Alive – nejtvrdší hasič přežije. V České republice se ujal název železný hasič. Soutěžící jsou je ustrojeni v kompletním zásahovém obleku včetně obuvi, rukavic a přilby a s nasazeným dýchacím přístrojem. Juniorská verze je o něco méně náročnou napodobeninou „dospěláckého" klání.
Na akci se sjela téměř stovka dětí z osmi hasičských sborů novoměstského a žďárského okrsku. Stejně jako jejich dospělí kolegové, také mladí hasiči museli absolvovat poměrně náročnou trať plnou nástrah. „Závodili ve sportovním ustrojení, s helmou a maketou dýchacího přístroje na zádech," vysvětlil pravidla Jaroslav Štejdíř.

Závodní trasa byla rozdělena do několika úseků. Mladí hasiči museli nejprve přeběhnout lávku s kanystry naplněnými vodou. Poté je čekaly údery kladivem, ti mladší museli zvládnout deset úderů kladivem do pneumatiky a starší dvakrát tolik. „V následujících úsecích museli rozvinout a svinout hadicové vedení, překonat bariéru ve formě švédské bedny, která byla pro mladší nastavena na šedesát centimetrů a pro ty starší na jeden metr. V posledním úseku prolezli s kanystrem tunelem a na závěr transportovali figurínu představující zraněného," doplnil Jaroslav Štejdíř.

Nadšením ze soutěže se netajili sami účinkující ani jejich doprovod. „Z našeho sboru startovalo třináct dětí od těch nejmenších sedmiletých až po čtrnáctileté. Domů jsme přivezli čtyři medaile – dvě zlaté, jednu stříbrnou a jednu bronzovou. Děti byly hrozně nadšené a oslava byla veliká," prozradila dojmy z nultého ročníku nové juniorské soutěže Alena Machová ze Sboru dobrovolných hasičů (SDH) Jámy.

Přestože jamští mladí hasiči byli v soutěži velice úspěšní, tréninku podle slov své vedoucí zase tolik nedali. „Dlouho se řešilo, které disciplíny budou do soutěže zařazeny. Takže na trénink už vlastně ani nebyl čas. Většina dětí si trasu vyzkoušela pouze jednou před samotným závodem," potvrdila Alena Machová.

A jak vše nakonec dopadlo? „Nejrychleji absolvovala trať Simona Šikulová z SDH Jámy, která soutěžila v kategorii od 13 do 15 let. Za chlapce měl ve stejné kategorii nejrychlejší čas Tomáš Stejskal z SDH Nové Město na Moravě. Nejmladším závodníkem byl Jakub Mokrý z SDH Nové Město na Moravě, ve své kategorii 6 až 8 let skončil na třetím místě," prozradil část údajů z výsledkové listiny Jaroslav Štejdíř.



Autor: Zlata Ptáčková
Zdroj:   https://zdarsky.denik.cz/zpravy_region/deti-v-sobotu-bojovaly-o-titul-zelezny-hasic-20170405.html