7.ročník závodů koňských stříkaček 2017

Rok se s rokem sešel a znovu jsme pořádali závody koňských stříkaček. Letos se jednalo o celkový 7. ročník s největší účastí. Čest nám bylo hostit, jak okolní sbory, tak i hosty ze Slovenska a Polska. Pro spřátelení sborů a příjemnější zážitek se k nám slovenské sbory a polský sjely již v sobotu. Po příjezdu dostali oběd a následně byl pro ně připravený program. Někteří navštívili hasičské muzeum v Přibyslavi, jiní vyzkoušeli rybářské závody či zavítali na Veselíčko na oblíbený orchestrion. Na hřišti pak bylo přátelské posezení s pečeným prasátkem.

Ranní neděle se jako celý týden nesla v chystacím duchu. Od rána se již vše připravovalo na příjezd sborů, aby měli pohodlné sezení, a měli co jíst a pít. Několik našich žen mezitím připravilo snídani pro hosty ze zahraničí. Od 10 hodin se začaly sjíždět soutěžní sbory a vytvořila se nádherná výstavní řada koněspřežných stříkaček. V poledne byla soutěž zahájena nástupem se zahranými hymnami účastnických zemí a zdravice. Následovalo rozlosování a samotná soutěž. Celá disciplína se skládala z několika částí. Nejprve bylo nutno hadicí shodit alespoň jednu kuželku, následoval útok pomocí koňky a po sražení terče oblíbená „picí“ štafeta, která se skládala ze dvou piv, limonády a lahvového piva. Všichni se s disciplínou prali statečně a různým způsobem. Nechybělo ani pobavení obecenstva v podání sboru Kaplné ze Slovenska či na plakátu slíbené scénky.

Jak to u nás bývá zvykem, celou dobu nás provázely zatažené mraky a sem tam drobný deštík. Jelikož u nás je toto počasí na závody zvykem, nikoho to nezaskočilo. Navíc jsme byli perfektně vybaveni, kde 90% laviček bylo schováno pod stany. Lidé měli na výběr bohaté občerstvení, tedy do doby, než nás totálně vyjedli. Pivo, limonáda a hlavně káva tekla proudem.

Nakonec se zúčastnilo celkem 20 sborů, z toho bylo 21 soutěžních družstev, jelikož domácí postavili jak družstvo mužů, tak i žen. V celkových výsledcích se muži umístili na 6. místě a ženy nemající svou kategorii na 13. místě. Což je v takto velké konkurenci úspěch. Jinak celkově se nejlíp se soutěžní disciplínou popralo Veselíčko.

Doufáme, že se všem soutěž líbila a již se za rok těšíme na další ročník a nebojte, když budou hlásit sluníčko, i tak soutěž budeme pořádat. :-)

-rs

Fotografie od Pavla Juráčka naleznete ZDE