4. jamské závody koňských stříkaček

Již tradičně jsme měsíc srpen započali soutěží koněspřežných stříkaček. V sobotu, den před soutěží, k nám již zavítali sbory ze Slovenska – Sence, Kaplné a jeden z Maďarska – Budapešťi. Po obědě jsme je vzali na menší výlet. Podívali se na Zelenou Horu ve Žďáře nad Sázavou, Modelové kolejiště a celý výlet zakončili poslechem orchestrionu na Veselíčku. Poté následovala večeře a přátelské posezení.

V neděli započal velký den. Již od rána se chystalo a někteří zašli do kostela na mši. Již kolem jedenácté hodiny se začali sjíždět soutěžní sbory. Sjelo se celkem na 15 soutěžních družstev a to: domácí z Jam, Veselíčka, Dlouhého, Radňovsi, Nového Veselí, Slavkovic, Škrdlovic, Herálce,Kundratic, Litavy, Heřmanova, ze Slovenska – Sence, Kaplné, Boldogu a z Maďarska- Budapešťi.

Po slavnostním nástupu se soutěž započala ukázkou nejmenších hasičů s malou koňkou. Ti vlastně odstartovali celé závody a již nezbývalo nic jiného než začít soutěžit. Jako první byla na řadě štafeta, kde úkolem družstva bylo přeložit hadici, smotat, následně postavit tři pyramidky z pivních tácků, což nebylo moc jednoduché, jelikož celkem foukal vítr, poté přerovnat bedýnku prázdných pivních lahví a ukončit štafetu vypitím dvou piv a limonády. Štafetu řádně všichni dokončili, avšak těsně před útoky se na nás strhla průtrž mračen. Dokonce musely některé soutěžní sbory odjet domů k zásahu. Avšak přeci jen jsme hasiči a deště se nelekneme. Proto jsme již v jemném deštíku rozeběhli útoky. Ty se celkem zdařily, avšak opět se přihnala menší průtrž a poslední dva soutěžní sbory promokly na kost. 

Vyhlášení se pak přesunulo do kulturního domu. A jak soutěžní klání vůbec dopadlo? Na prvním místě se umístil tým z Dlouhého, na druhém z Veselíčka a na třetí se probojovalo domácí družstvo z Jam. I když počasí nám letos nevyšlo, přeci jen jsme měli velikou radost, že se zúčastnilo tolik sborů a doufáme, že se příští rok sjede alespoň stejný počet družstev nebo i větší a opět nás po celou dobu navštíví sluníčko.

Výsledková listina:
1. Dlouhé
2. Veselíčko
3. Jámy
4. Nové Veselí
5. Herálec
6. Budapešť
7. Senec
8. Slavkovice
9. Litava
10. Boldog
11. Radňoves
12. Heřmanov
13. Kaplná
14. Kundratice
Škrdlovice – z důvodu zásahu nedokončili závod

-rs

 

sdhjamyrajče.net